Tradycyjne ciasto ukraińskie

Tradycyjnym ciastem pieczonym na Ukrainie z okazji uroczystości rodzinnych jest korowaj. Do upieczenia tego ciasta musimy przygotować 4 szklanki maki pszennej, 70 g drożdży, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki śmietany, 5 żółtek, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 50 g rodzynek, olejek waniliowy, 1 żółtko oraz odrobinę słodkiej śmietanki. W kubeczku rozcieramy łyżkę mąki, łyżkę mleka i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy masło, żółtka ucieramy z cukrem na kogiel-mogiel. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki. Dodajemy także utarte żółtka i podgrzaną śmietankę. Wyrabiamy ciasto.

Pod koniec wyrabiania dodajemy olejek waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz roztopione masło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu z ciasta formujemy placek ozdabiając go ozdobami wykrojonymi z resztek ciasta. Mieszamy żółtko ze śmietanką, smarujemy wierzch placka. Korowaj pieczemy w 140 stopniach przez 1/2 godz.
Autor: