Tarta z jabłkami

Najbardziej znana jest tarta tatin, czyli słodka tarta z jabłkami. Ale tartę można przygotować także z ostrym farszem, np. z cebulowym. Do przygotowania tarty cebulowej potrzebujemy 200 g mąki, 100 g zimnego masła, po 1 łyżeczce cukru i proszku do pieczenia, monitoring stron internetowych łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli. Do przygotowania farszu musimy przygotować 750 g cebuli, 100 ml śmietany, 100 g żółtego sera, łyżeczkę kminku, 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól i 3 łyżki oliwy. Mieszamy razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Dodajemy schłodzone masło i siekamy aż powstaną grudki przypominające kruszonkę. Wtedy dodajemy olej, cukier i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na 1/2 godz. Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Pokrojoną cebulę wkładamy na patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Solimy i dodajemy kminek. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do tortownicy i zapiekamy 10 min w 200 stopniach. Wykładamy cebulę, polewamy śmietaną wymieszaną z papryką i startym serem. Pieczemy przez pół godziny w 200°.
Autor: