Dla przygotowania 16 porcji będziesz potrzebować następujących składników: 1 dużej czerwonej papryki; 3 łyżki oliwy z oliwek, podzielonych; 1 małej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki (około 1 szklanki); 3 dużych ząbków czosnku, sprasowanych; 1 1/2 łyżeczki nasion kopru; 3/4 łyżeczki suszonej, zgniecionej czerwonej papryki; mąki pszennej, 2 400-gramowej tuby mrożonego ciasta do pizzy; 8 filetów sardeli, pokrojonych w poprzek na pół; odsączonych kapar; 1/2 szklanki rozdrobnionego, miękkiego, świeżego sera koziego (opcjonalnie) oraz posiekanej świeżej bazylii.
Najpierw zwęglij paprykę bezpośrednio nad gazem lub bojlerem, aż sczernieje ze wszystkich stron. Teraz zamknij w papierowej torbie lub torebce plastikowej i odczekaj aż się sparzy przez 10 minut. Następnie obierz, wyjmij nasiona i potnij paprykę na 1 2,5 cm / 2 x5 cm / 7,5 cm paski. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średniej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, posyp solą i pieprzem i smaż, aż zwiędnie, czyli przez około 5 minut.
Zdejmij z ognia. Wymieszaj paski papryk i czosnku; wrzuć do warstwy dokładnie. Wymieszaj nasiona kopru i kruszoną czerwoną paprykę. Przypraw mieszanką cebuli i dopraw solą i pieprzem do smaku. Niech ostygnie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Szczotkuj 2 brzegi papieru do pieczenia 1 łyżką oliwy oliwek. Posyp stolnicę lekko mąką.
Rozwałkuj 1 pizzę na przygotowanej wcześniej stolnicy, szczyp bez rozdzierania do uszczelniania. Skorzystaj z formy do ciasteczek o średnicy 7,5 cm, obtoczonej w mące i wytnij 8 owali. Przenieś owale do 1 przygotowanej blachy, oddzielając je. Powtórz to samo z drugą pizzą. Podziel mieszaninę cebuli na owale pizzy, usyp nieznacznie. Na górze umieść 1 połówkę anchois i kilka kaparów.
Piecz pizze, aż ich krawędzie będą złote i chrupiące, czyli przez około 14 minut. Posyp każdą 1/2 łyżki rozdrobnionego sera koziego, w razie potrzeby. Przenieś na talerz. Posyp bazylią i podaj.