O kuchni polskiej

Wśród wielu kuchni na uwagę zasługuje z całą pewnością kuchnia polska. Nie jest ona może tak bardzo znana jak kuchnia włoska czy francuska, ale warto o niej wspomnieć. Jest to bowiem również kuchnia niezwykle smaczna. Kuchnia polska to kuchnia tłusta i ciężka. Z pewnością do takiej jej formy przyczynił się polski klimat: mroźne zimy, które przed wiekami trwały naprawdę długo sprawiły, że pożywienie musiało dostarczyć naprawdę solidnej porcji energii. Wśród potraw, które w kuchni polskiej cieszą się wielką popularnością wymienia się między innymi bigos.

Jest to potrawa, która przygotowywana jest na bazie kiszonej kapusty. Uważa się, że do dobrego bigosu trzeba jednak dodać również trochę kapusty słodkiej. W bigosie znajdziemy rozmaite mięsa, grzyby, a nawet śliwki suszone. Nie może zabraknąć w nim takich przypraw jak jałowiec, majeranek, pieprz, sól, liście laurowe. Znaną potrawą kuchni polskiej są również pierogi. Przygotowywane są one z naprawdę rozmaitymi farszami. Mogą być przyrządzane na słodki i na słono.
Autor: