Danie z indyka i pieczarek

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będzie 750 g piersi z indyka, 300 g pieczarek, 1 opakowanie szpinaku, pół szklanki śmietany, 1 szklanka białego wina, 4 łyżki utartego żółtego sera, 2 łyżki masła, 5 łyżek oleju, trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz 5 gałązek tymianku i opakowanie makaronu. Opłukane mięso osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron mięso. Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino, dodajemy gałązki tymianku i pieczemy w 190 stopniach przez 60 min. Obieramy i kroimy w plastry pieczarki.

Roztapiamy masło, dodajemy pieczarki i smażymy, aż się zrumienią. Rozmrażamy szpinak, dodajemy go do pieczarek razem ze śmietaną. Całość dusimy przez 10 min. Po 10 minutach dodajemy ser, doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Upieczoną pieczeń kroimy na porcje i trzymamy z cieple. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem. Danie podajemy z makaronem oraz z dodatkiem sosu pieczarkowo-szpinakowego. Jedna porcja to około 300 kcal.
Autor:

Zobacz stronę autora: raportowanie MSR