Do przygotowania tego dania będziemy potrzebowali opakowania ciasta filo, puszki czerwonej fasoli, 35 dag mielonego mięsa, 1 strąka papryki chili, 1 cebuli, 1 ząbka czosnku, 1/2 szklanki sosu sojowego, 1/2 szklanki śmietany, 4 łyżki tartego żółtego sera, 3 łyżki oleju, soli i ostrej mielonej papryki. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, czosnek. Tak samo kroimy papryczkę chili. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i dusimy aż się zeszklą czosnek z cebulą oraz papryczkę.
Do zeszklonego czosnku, cebuli i papryczki dodajemy mięso i smażymy razem przez 10 min. Fasolę wyjmujemy na sitko, płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Osączoną fasolę dodajemy do mięsa, dodajemy sos sojowy, całość dusimy przez 5 min. ciasto filo kroimy na 10 kwadratów, wykładamy nim foremki do babeczek wywijając ciasto na zewnątrz. Wykładamy przygotowane nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 200°Celsjusza i zapiekamy przez 10 min. Danie podajemy posypane tartym serem i polane łyżeczką śmietany oraz posypane mieloną, ostrą papryką.
Autor: