Tradycyjne tureckie ciasto

Jednym z tradycyjnych ciast tureckich są podawane na ciepło pączki o nazwie lokma. Do ich przygotowania potrzebujemy po 3 szklanki mąki i cukru, 2 łyżki stopionego masła, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę drożdży, szczyptę soli oraz 1/2 l oleju do smażenia pączków. Do szklanki wlewamy łyżkę ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże, rozcieramy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dodajemy także stopione masło, sól i zagniatamy miękkie ciasto, dolewając do niego w razie potrzeby ciepłą wodę. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie pozostały cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy do niego 3 filiżanki wody i gotujemy gęsty syrop. Kiedy ciasto wyrośnie, w głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich okrągłe, niewielkie kuleczki. Kuleczki smażymy na oleju, aż zyskają złoty kolor. Po usmażeniu osączamy je z tłuszczu i wkładamy do cukrowego syropu. Lokma najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe.
Autor: