Tradycyjnym włoskim daniem jest nie tylko spaghetti, ale także lasagne. Do przygotowania lasagne bolognese będziemy potrzebowali opakowania makaronu lasagne, 500 g mieszanego mięsa mielonego, 1 szklanki obranych i pokrojonych pomidorów, 1 cebuli, 2 dużych ząbków czosnku, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 szklanki mleka, po 2 łyżki mąki i masła, 3 łyżek oleju, soli, pieprzu, oregano, bazylii i papryki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na oleju podsmażamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodajemy mięso i krótko razem podsmażamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy. Odstawiamy i przygotowujemy sos beszamelowy.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i ostrożnie wlewamy mleko. Cały czas mieszając, gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę makaronu, mięsa i znów makaronu. Zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 200°przez pół godziny.
Autor: