Pyszne włoskie calzone

Wszyscy uwielbiają włoskie pizze. Może tym razem zamiast pizzy warto przygotować calzone. Do ich przygotowania potrzebujemy: 450 g mąki, 1 szklanki ciepłego mleka, 15 g drożdży, 1 jajka, 2/3 łyżeczki soli, 2 łyżek oliwy. Musimy także przygotować 100 g kiełbasy o ostrym smaku, 150 g pieczarek, 200 oliwek, 2 ząbki czosnku,3 cebule, 3 łyżki utartego parmezanu, 1/2 strąka papryczki pepperoni, po 2 łyżeczki oregano i bazylii, 4łyżki oleju lub oliwy, sól i pieprz. Z mąki, mleka i drożdży robimy zaczyn, a po wyrośnięciu zagniatamy gładkie ciasto, smarujemy je po wierzchu oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę.

Obieramy i kroimy w plastry pieczarki. Na oleju podsmażamy cebule, czosnek i pieczarki. Kroimy oliwki, pepperoni, kiełbasę i dodajemy do cebuli i pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części, z każdej wałkujemy okrągły placek o grubości 5 mm. Każdy smarujemy olejem, układamy farsz i posypujemy parmezanem. Zlepiamy brzegi, smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach.
Autor: