Do przygotowania 8 porcji tej pysznej pizzy będziesz potrzebował następujących składników: 1 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy; 1/2 łyżeczki (hojnie) soli; 2 szklanek wody, podzielonych; 1 łyżeczki mielonego, świeżego rozmarynu; nieklejącego warzywnego oleju w sprayu; 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, podzielonych; 6 łyżek drobno startego parmezanu, podzielonych; 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, podzielonego. Najpierw przesiej mąkę z ciecierzycy i sól do dużej miski. Stopniowo dodawaj 2/3 szklanki wody i mieszaj, aż będzie gładka. Ubij w 1 1/3 szklance wody i rozmarynem. Teraz odstaw na 30 minut. Rozgrzej bojlery. Popryskaj dużą nieprzywieralną, żaroodporną patelnię sprayem nieprzylegającym. Dodaj 1 łyżkę oleju, grzejąc na średnim ogniu. Następnie ubij ciasto.
Wlej połowę ciasto na patelnię. Skrop dwiema łyżkami oleju. Gotuj, aż górna połowa będzie prawie ustawiona, przekłuj pęcherzyki z nożem, około 4 minut. Posyp 3 łyżkami sera i 1/4 łyżeczki papryki. Podpiecz pizzę, aż nabierze pięknego złotego koloru, 4 do 5 minut. Przełóż na talerz. Powtórz to samo z drugą pizzą. Pokrój w kliny, podawaj na gorąco lub na ciepło.