Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebował następujących składników: 1 1,5 kilogramowego bakłażana, obranego i pokrojonego w kostkę 1 cm (około 3 filiżanek), 1 łyżeczki soli morskiej plus więcej do przyprawienia, 2 łyżek oliwy z oliwek, podzielonych, plus więcej do posmarowania, świeżo zmielonego pieprzu, 4 20-centymetrowych kwadratów miękkiego, pełnoziarnistego lawasz, 1 szklanki pomidorów cherry, pokrojonych na połówki, 1/2 szklanki posiekanej szalotki, 1/2 szklanki drobno startej mozzarelli, 1/4 szklanki drobno startego parmezanu, 1 łyżki posiekanego świeżego oregano, 1 łyżeczki zgniecionych płatków czarnej papryki, 8 filiżanek rukoli oraz 1 łyżki świeżego soku z cytryny.
Czas przygotowania tej pysznej potrawy wynosi 20 minut, zaś łączny czas jej przyrządzenia to 45 minut. Najpierw rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wrzuć bakłażan z 1 łyżeczką soli w średniej misce. Umieść go pomiędzy dwiema podwójnymi warstwami ręczników papierowych na 10 minut. Osusz. Teraz włóż z powrotem do miski i wymieszaj z 1 łyżką oleju.
Następnie posyp solą i pieprzem. Rozprowadź na krawędziach blachy do pieczenia. Na górze daj bakłażan i kolejne 6 składników. Piecz, aż ser się roztopi, czyli przez około 5 minut. Wrzuć rukolę, 1 łyżkę oleju i sok do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem. Zrób kopkę sałatki na pizzy. Przetnij ją na 4 kawałki.