Podane składniki wystarczą Ci na przygotowanie 6 porcji tej pysznej pizzy. Lista składników jest następująca: 340-368 gramów pomidorów cherry i/lub pomidorów gruszkowych; 1 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia; 3/4 łyżeczki soli koszernej; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 12 arkuszy o wymiarach 22x30 cm, świeżego lub mrożonego ciasta filo, rozmrożonego; 6 łyżek (3/4 kija) masła, roztopionego; 4 łyżek drobno startego parmezanu, podzielone; 3/4 szklanki (pakowanej) grubo startej mozzarelli (około 85 gramów); 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki; 1/4 szklanki poćwiartowanych oliwek Kalamata, bez pestek; 2 łyżeczek drobno posiekanego świeżego oregano.
Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Teraz wrzuć pomidory, oliwę z oliwek, sól i oregano do średniej miski. Rozłóż pomidory na dużych brzegach blachy do pieczenia i piecz, aż będą miękkie i zaczną się zawalać, czyli przez około 22 minut. Wyjmij je z piekarnika, a następnie pozostać pomidory do ostudzenia. Utrzymuj temperaturę piekarnika.
Umieść stos arkuszy filo na stolnicy i przykryj je folią, a następnie wilgotnym ręcznikiem kuchennym, aby zapobiec ich wysuszeniu. Szczotkuj kolejne duże brzegi blachy do pieczenia roztopionym masłem. Umieść jeden arkusz filo na blasze. Posmaruj go lekko roztopionym masłem i na górze umieść drugi arkusz filo. Szczotkuj masłem i na górze umieść trzeci arkusz filo i szczotkuj masłem. Posyp 1 łyżką parmezanu. Powtórz tak 3 razy w sumie dla 12 arkuszy filo i 4 łyżek parmezanu. Posyp ułożone arkusze filo startym serem mozzarella, pozostawiając zwykłą granicą 1-centymetrową. Na górze umieść pieczone pomidorki, paski papryki i oliwki. Upiecz pizzę, aż filo będzie chrupiące, czyli przez około 25-27 minut.
Posyp dwiema łyżeczkami świeżego oregano nad luźną pizzą z arkusza z dużą metalową szpatułką i przesuń na deskę do krojenia.