Kanapki „pizzowe”
Najpierw umieść 4 łyżki oleju i czosnek w małym rondelku. Mieszaj na średnim ogniu, aż czosnek będzie złoty, około 1 minutę. Teraz zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj z cukrem, oregano i 1 łyżeczką grubej soli. Z powrotem daj patelnię na ogień i gotuj, aż na pomidorach zaczną się rozprzestrzeniać bąbelki, 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Ochłódź. Możesz to przygotować jeden dzień wcześniej. Przykryj i ochłódź. Rozsmaruj 1 łyżeczkę pomidorów na górnej i dolnej połówce bułek.
Podziel między tymi dolnymi połówkami plasterki sera. Skrop oliwą, posyp pieprzem i solą. Na górze daj rukolę, jeśli ją lubisz. Przykryj górnymi połówkami. Przetnij kanapki na pół. Może je przygotować jeden dzień wcześniej. Ochłódź.
Do przygotowania 4 kanapek w kształcie pizzy, będziesz potrzebował następujących składników: 4 łyżek oliwy z oliwek oraz dodatkowo do skropienia; 4 dużych ząbków czosnku, sprasowanych; 2 puszek 170-gramów koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka suszonego oregano; 4 bułek ciabatta lub innych włoskich bułeczek, podzielonych poziomo; 2 225-gramowych kulek mozzarelli, pokrojonych w cienkie plasterki, odsączonych przez kilka warstw papierowych ręczników; 2 szklanek rukoli i mieszanej zieleniny (opcjonalnie).