Calzone z trzema rodzajami sera, pieczarkami i szpinakiem – pozniejsze przygotowanie
Czas przygotowania tego pysznego calzone zajmuje 30 minut, zaś łączny czas przygotowania wynosi 48 minut. Najpierw rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. 1 łyżkę oleju daj na dużą, ciężką patelnią na średnim ogniu. Dodaj teraz pieczarki i nasiona kopru i smaż, aż pieczarki staną się brązowe, często mieszając, przez około 5 minut.
Następnie dodaj czosnek i oregano, wymieszaj przez minutę. Dodaj szpinak, wymieszaj tylko do momentu, aż zwiędnie, około 1 minutę. Przenieś do średniej miski. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Posyp papier mąką. Rozwałkuj ciasto na blasze do pieczenia, wyłożonej prostokątem o wymiarach 38x25 cm. Posyp w poprzek parmezan ponad połowę skórki, pozostawiając 2,5 cm zwykłą granicę. Na górze umieść 3/4 szklanki Fontina, później mieszanką pieczarek, rozkładając je równomiernie. Posyp 2 łyżkami parmezanu i 3/4 szklanki Fontina na pieczarki. Nałóż łyżką ser ricotta na to i posyp pokruszoną papryką. Złóż zwykłą połowę ciasta nad wypełnioną. Zaciśnij mocno krawędzie, aby je uszczelnić.
Posmaruj olejem. Piecz calzone, aż się nadmucha i zbrązowieje, czyli przez około 18 minut. Posmaruj olejem i podaj.