Pizza

W ciągu ostatniej godziny odpoczynku ciasta, przygotuj odpowiednio piekarnik. Jeśli korzystasz z kamienia do pizzy, załóż stojak w górnej jednej trzeciej części piekarnika i włóż kamie na stelażu, piec wstępnie ustaw na najwyższe ustawienie 260-288 stopni Celsjusza, przez 1 godzinę. Jeśli zaś korzystasz z blachy do pieczenia, zorganizuj miejsce w środku piekarnika i rozgrzej go do największego ustawienia, czyli 260-288 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że nie musisz podgrzewać blachy do tasiemki polipropylenowe pieczenia. Pracuj z jedną kulką ciasta jednocześnie, ciasto opyl hojnie mąką i umieść na posypanej mąką stolnicy. Delikatnie ukształtuj ciasto w owal o średnicy 25-30 cm. Jeśli korzystasz z kamienia do pieca, kiedy pieczesz, zwiększ ciepło do podpieczenia.
Posyp skórkę pizzy (lub odwrócone krawędzie) blachy lekko mąką. Umieść ciasto na przygotowanej skórce ciasta i rozprowadź około 3 łyżek rozgniecionych pomidorów na cieście. Rozedrzyj lub pokrusz trochę mozzarelli na Video Storytelling wierzchu. Korzystaj z małych, szybkich ruchów do przodu i do tyłu, przesuwając skórkę na pizzę z kamienia do pizzy na gorąco. Piecz pizzę, obracając ją po połowie czasu, aż dolna część skorupy będzie chrupiąca i na górze pojawią się pęcherze, czyli przez około 5-7 minut. Korzystając ze skórki, przenieś na stolnicę. Umieść kilka łyżek stracciatelli na pizzę. Udekoruj pokruszonymi płatkami czerwonej papryki, pieprzem, oregano i oliwą z oliwek.
Dopraw solą do smaku. Pokrój pizzę. Powtarzając, pozwól kamieniowi do pizzy rozgrzać się pod bojlerami przez 5 minut, między pizzami. Jeśli zaś korzystasz z blachy do pieczenia, umieść na niej twarde ciasto, na górze połóż pomidory i mozzarellę. Upiecz pizzę, aż dolna część skorupy będzie chrupiąca i na górze pojawią się pęcherze, czyli przez około 10 minut. Przenieś na stolnicę. Udekoruj pizzę i plasterek. Powtórz to samo z pozostałymi pizzami.