Pizza z pomidorami i stracciatellą

Do przygotowania tej pysznej potrawy będziesz potrzebował następujących składników: 7 1/2 szklanki (1000 gramów) mąki plus więcej do uformowania ciasta, 4 łyżeczek soli morskiej oraz więcej dla przyprawienia, 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 800-gramowej puszki pomidorów, nieodsączonych, w postaci puree lub zgniecionych ręcznie, 450 gramów świeżej mozzarelli, 225 gramów stracciatelli (opcjonalnie), pokruszonych płatków czerwonej papryki, świeżych liści oregano oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Podana lista składników wystarczy Ci na przygotowanie sześciu pizz o średnicy 25-30 cm.

Pizza z pomidorami i stracciatellą – przygotowanie ciasta

Łączy czas przygotowania tej pizzy to 90 minut. Najpierw ubij mąkę, sól i drożdże w misce. Następnie mieszaj drewnianą łyżką, stopniowo dodając 3 szklanki wody, aż wszystko ładnie się złączy. Teraz wymieszaj ciasto delikatnie rękami, aż się połączy. Przenieś go do dużej, czystej miski. Przykryj folią i odstaw ciasto w temperaturze pokojowej (około 22 stopnie Celsjusza) w miejscu, wolnym od Trener personalny online przeciągów, dopóki powierzchnia ciasta nie pokryje się drobnymi bąbelkami i nie podwoi się więcej niż dwukrotnie, co zajmie mu około 18 godzin (pamiętaj, że czas zależy od temperatury, panującej w pokoju).
Przenieś ciasto na posypaną mąkę stolnicy. Delikatnie uformuj szorstki prostokąt. Podziel go na 6 równych części. Pracując z jednym kawałkiem naraz, zbierz 4 rogi do środka, aby utworzyć 4 fałdy. Skręć w bocznym szwie delikatnie w dół i uformuj w piłkę. Ciasto opyl mąką i odstaw na stolnicę lub posypanej mąką blasze. Powtórz tak samo z pozostałymi częściami. Resztkę ciasta zasłoń folią lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym, aż będzie miękkie i gładkie, czyli przez około godzinę. Pamiętaj, że możesz przygotować ciasto 3 dni wcześniej. Owiń każdą kulkę ciasta oddzielnie w folię i schłódź. Rozpakuj i daj mu pozwoli odpocząć w temperaturze pokojowej na stolnicy, lekko posypanej mąką, zasłon folią, na 2-3 godziny przed przygotowaniem.