Pizza z małżami i bekonem

Podana lista składników wystarczy Ci na przygotowanie 4 – 6 porcji. Będziesz potrzebował: uniwersalnej mąki (dla opylenia), 1 0,5 kilogramowego gotowego ciasta do pizzy, 1 280-gramowej puszki małych małż, 2 plastrów grubo ciętego boczku (56 gramów), pokrojonych na kawałki o grubości 2,5 cm, 3 ząbków czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki, 2 łyżek mielonej szalotki, 1 0,5-kilogramowego pęczka boćwiny, łodygi ze środka mają być wyjęte, liście mają być rozdarte, soli koszernej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżki niesolonego masła, pokrojonego w kostkę o grubości 1 cm, 1 łyżki białego winnego octu, 1/2 łyżeczki żółtej mąki kukurydzianej, 1 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek oraz 1/2 szklanki drobno startego parmezanu.

Czas przygotowania tej pysznej potrawy wynosi 20 minut, zaś łączny czas przyrządzenia to 40 minut. Najpierw podgrzej piekarnik do 260 stopni Celsjusza. Teraz napełnij dużą miskę wrzątkiem. Umieść na papierze do pieczenia pył z mąki i umieść ciasto na blasze, a następnie zasłoń luźno folią i odstaw na 10 minut, aby zmiękło. Tymczasem odsącz małże, rezerwując sobie ciecz. Gotuj boczek na 30 cm żeliwnej patelni na średnim ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż boczek zbrązowieje. Przenieś boczek na wyłożony papierowym ręcznikiem, talerz. Dodaj czosnek i szalotkę do smalcu na patelni i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, czyli przez około 2 minuty. Dodaj boćwinę i 1/2 zarezerwowanej wcześniej cieczy z małż i gotuj, mieszając, aż boćwina lekko zwiędnie, czyli około 2 minuty.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj masło, ocet i tyle małży, ile chcesz. Przenieś mieszaninę do średniej miski. Wymaż patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy do owalu, o średnicy 30 cm. Posyp patelnię mąką kukurydzianą i przenieś ciasto na patelnię. Na wierzchu ciasta rozsmaruj olej. Gotuj, potrząsając patelnią od czasu do czasu i obracając patelnię, aby uniknąć gorących punktów, aż spód ciasta stanie się złoty i chrupiący, czyli przez około 6-8 minut.
Rozprowadź mieszankę małż na ciasto. Piecz, aż ciasto będzie złote i ugotowane, przez 6-8 minut. Rozprosz bekon i ser nad ciastem i gotuj po prostu dopóki ser nie rozpuści, 2-3 minuty dłużej.