Pizza w rzymskim stylu z pieczonymi pomidorkami i serem – przygotowanie

Czas przygotowania tej pysznej potrawy zajmuje godzinę, zaś łączny czas jej przyrządzenia wynosi dwie godziny. Najpierw połącz 3/4 szklanki ciepłej wody (o temperaturze 40-46 stopni Celsjusza, cukier i drożdże w dużej misce, odstaw aż stanie się gąbczasta, czyli na około 4-5 minut. Teraz wymieszaj 1 1/2 łyżki oleju i 1 łyżeczką soli. Następnie wymieszaj w 2 1/4 szklanki mąki. Wyłóż na stolnicy i zagnieć, aż ciasto stanie się gładkie wieńce cmentarz powązki i elastyczne, dodaj więcej mąki, jeśli będzie potrzeba, około 6 minut. Nasmaruj dużą miskę 1 łyżką oleju. Dodaj ciasto, zasłoń miskę folią, aż wyrośnie dwukrotnie, około półtorej godziny. Tymczasem umieść jeden stojak w górnej trzeciej częściej piekarnika, a drugi w dolnej trzeciej; umieść kamień do pizzy na górnej półce i rozgrzej piekarnik do 260 stopni Celsjusza.
Rozprosz pomidory na dużym brzegu blachy do pieczenia. Dodaj 1 łyżkę oleju, wrzuć i dopraw solą i pieprzem. Umieść na dolnym koszu, piecz, aż skórka się rozłamie, czyli przez około 10-12 minut. Ostudź na stojaku. Kontynuuj ogrzewanie kamienia pizzy przez 45 minut. Posyp skórkę pizzy lub krawędzie blachy do pieczenia, kaszą manną. Podziel ciasto na pół, rozwałkuj lub rozciągnij każdą część na prostokąt, o wymiarach 33x22 cm. Przykryj ręcznikiem kuchennym, odstaw na 15 minut. Przenieś 1 prostokąt do przygotowania skórki pizzy.
Szczotkuj 2 łyżkami oleju, posyp połową parmezanu, następnie mozzarellą i na górze umieść połowę pomidorów. Dopraw solą i pieprzem. Ustaw przód skórki na drugim brzegu kamienia, delikatnie wstrząsając skórkę z boku na bok, przesuwając pizzę na kamieniu, by zdjąć skórkę. Piecz, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące, przez 9-10 minut. Korzystając ze skórki, przenieś pizzę na stolnicę. Udekoruj bazylię. Pokrój i podaj. Powtórz to samo z drugą pizzą.